ΗΠΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ


 «Καυτή» ατζέντα με θέματα γεωστρατηγικής σημασίας στις συζητήσεις Μητσοτάκη-Πομπέο στα Χανιά. Πέφτουν οι «υπογραφές» για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

  Στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας βρίσκονται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, από όπου αναμένεται να ανακοινώσουν την πρόθεση για αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Μάλιστα, στα σχέδια των ΗΠΑ φέρεται να είναι και η μεταφορά της βάσης του Ιντσιρλίκ στη Σούδα, ενώ όπως προανήγγειλε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Σούδα πρόκειται να κατασκευαστεί νέος ναύσταθμος για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αναβαθμίζεται η βάση της Σούδας - Μεταφορά των δυνάμεων του Ιντσιρλίκ στην Κρήτη θέλουν οι ΗΠΑ

 Η επικείμενη ανακοίνωση για την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, συνιστά ένα ακόμη ένα μήνυμα στήριξης προς τη χώρα μας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν την ανεκτίμητη γεωστρατηγική σημασία της Σούδας.

  Με δεδομένο, μάλιστα, την άκρως προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να εξαντλεί την υπομονή των Αμερικανών, η Σούδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης ως η ιδανική διέξοδος για τις αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, κατά την σημερινή επίσκεψή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα, ο Πομπέο θα ανακοινώσει ότι στη βάση θα βρίσκεται, μονίμως πλέον, ελικοπτεροφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. 

 Χαρακτηριστικό των όσων λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο είναι και σχετικό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, με σχόλιο ότι οι ΗΠΑ ξεκινούν τις συνομιλίες μεταφοράς της βάσης του Ιντσιρλίκ για να «τιμωρήσουν» τον Ερντογάν, έστω και αν το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να μεταφερθεί το σύνολο του εξοπλισμού περιλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου, από το Ιντσιρλίκ, παραμένει «ασαφές». Αναφορά στην εναλλακτική της Σούδας άλλωστε έκανε τις προηγούμενες μέρες και ο επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη, Ρον Τζόνσον. 

 Οι σχεδιασμοί και οι δυνατότητες μετεγκατάστασης της βάσης του Ιντσιρλίκ στη Σούδα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν ένα από τα κύρια ζητήματα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάικ Πομπέο και κυρίως των συζητήσεων που έγιναν και θα συνεχιστούν και σήμερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Συνομιλίες οι οποίες στην παρούσα χρονική συνδέονται αναπόφευκτα και με την τουρκική επιθετικότητα απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και τη στάση της Αγκυρας απέναντι στην Ουάσιγκτον. 

 Αμυντική συνεργασία

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση Πομπέο με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Θεσσαλονίκη, έγινε αναφορά στο ζήτημα της έναρξης συζητήσεων για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και την περαιτέρω επέκταση του αμερικανικού αποτυπώματος στην ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο και της αναθεωρημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), κάτι που σαφώς περιλαμβάνει και τη Σούδα.

  Αναφορά στη MDCA έγινε και στην κοινή δήλωση ΗΠΑ - Ελλάδας χθες, τονίζοντας ότι «κατά τον επικείμενο Στρατηγικό Διάλογο, οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο που θα συνδράμουν η μια την άλλη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών ενόπλων δυνάμεων». Οπως σημειώνεται από την κυβέρνηση η επίσκεψη Πομπέο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. 

 Ο Πομπέο τόνισε το «κοινό στρατηγικό όραμα» Ελλάδας και ΗΠΑ τονίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο «υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών», ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι για την Ουάσιγκτον η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και κρίσιμης σημασίας εταίρος στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Τη δική της σημασία λίγο πριν από την άφιξη Πομπέο στην Ελλάδα αποκτά και η επικοινωνία του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με θέμα «την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο» και «τη σημασία της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Πηγή: newpost


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη