Τη σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε και επισήμως το ΝΑΤΟ, κατόπιν μιας σειράς τεχνικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο χωρών στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.
Ο μ:ηχανισμός σχεδιάστηκε με στόχο τη μείωση του κινδύνου ατυχήματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και προβλέπει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με την ελληνική ηγεσία όσο και με την τουρκική.
«Καλωσορίζω την εγκαθίδρυση του μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής συμμετοχής της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για την εκκίνηση των διπλωματικών προσπαθειών, με στόχο τη διευθέτηση της υπάρχουσας διαφωνίας. Είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους μας» δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 είχε συγκροτηθεί ένας αντίστοιχος μηχανισμός μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, και πάλι με στόχο τη μείωση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, αναμένεται να εξεταστεί και στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προηγούμενο διάστημα δε, οι Βρυξέλλες είχαν αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, κάτι το οποίο πλέον συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, δεδομένης της απόσυρσης του Oruc Reis από την περιοχή νότια του Καστελλόριζου.
Ωστόσο, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη παραμένουν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με αποτέλεσμα την επιμονή της Κύπρου στην επιβολή περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας. Μάλιστα, η Λευκωσία είχε απειλήσει ακόμη και με «μπλοκάρισμα» των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Λευκορωσία, εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή δράση εναντίον της Άγκυρας.
Πηγή: kathimerini.gr
Δημοσίευση σχολίου