Τελεσίγραφο της Βρετανίας στην Ε.Ε. για παραχωρήσεις

 


Προειδοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε σήμερα Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία, με τις οποίες διεμήνυσε ότι πρέπει να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit έως το τέλος του Σαββατοκύριακου και να μπει έτσι ένα οριστικό τέλος στην πενταετή κρίση.  

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν διορία μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου για να σφραγίσουν μία νέα εμπορική συμφωνία, αφού δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις επίμονες διαφωνίες κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου.  

«Υπάρχει ακόμη σαφώς κάποιο περιθώριο για να συνεχίσουμε να συνομιλούμε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ στην τηλεόραση του. 

«Την Κυριακή, πρέπει να μελετήσουν και να αποφασίσουν για το μέλλον των διαπραγματεύσεων».  «Η Κυριακή νομίζω ότι είναι μια σημαντική στιγμή», δήλωσε ο Ράαμπ στο Sky News. «Ποτέ δεν λες ποτέ σε αυτές τις συνομιλίες, αλλά νομίζω ότι πρέπει να επιτύχουμε έναν οριστικό συμβιβασμό».  

Η Βρετανία εγκατέλειψε επίσημα την Ε.Ε. τον Ιανουάριο, αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία παραμένει στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, κάτι που σημαίνει ότι οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις παρέμειναν οι ίδιοι, έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν έως τότε δεν υπάρξει συμφωνία για τη διασφάλιση του εμπορίου περίπου 1 τρισ. δολαρίων σε ετήσια βάση από δασμούς και ποσοστώσεις, οι επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές θα υποφέρουν.  

Η αποτυχία συμφωνίας θα επιβαρύνει τις τιμές όλων των προϊόντων, θα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα προκαλέσει χάος στις αλυσίδες εφοδιασμού σε έναν κόσμο που ήδη αντιμετωπίζει το οικονομικό κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Ο Τζόνσον παρουσιάζει το Brexit ως ευκαιρία η Βρετανία να έχει μια πλήρως ανεξάρτητη, πιο ευέλικτη οικονομία. 

Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι το Λονδίνο κοιτάει μόνο το συμφέρον του -προτιμησιακή πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε., αλλά με το πλεονέκτημα να καθορίζει τους δικούς του κανόνες.  

Αυτή η εξέλιξη θα υπονόμευε τις προσπάθειες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να συνδεθούν οι πληγωμένες χώρες της Ευρώπης -και ιδιαίτερα η Γερμανία και η Γαλλία- σε μια παγκόσμια εμπορική δύναμη.  

Ο Ράαμπ υποστήριξε είπε ότι τα κύρια σημεία της διαμάχης -η αλιεία και οι δεσμεύσεις σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού- έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, ωστόσο είναι θέματα αρχής για τη Βρετανία.  

Όπως τόνισε απαιτείται «ουσιαστική κίνηση» και στα δύο θέματα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, ωστόσο η θέση της Ε.Ε. στους ίσους όρους ανταγωνισμού είχε «σκληρύνει».  

Η Ε.Ε. θέλει η Βρετανία διατηρήσει τα εργασιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα της, καθώς και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τις κρατικές επιδοτήσεις στις εταιρείες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη