Δίπλα στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα ο Μπάιντεν


Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και των lockdowns στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και η ενίσχυση της θέσης της εργασίας βρέθηκαν στο κέντρο της δραστηριότητας του Τζο Μπάιντεν, δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του.


Συνεχίζοντας τις ριπές προεδρικών διαταγμάτων, με τις οποίες ξεκίνησε τη θητεία του, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αύξησε τη βοήθεια στους ομοεθνείς του που αντιμετωπίζουν πραγματική επισιτιστική κρίση. «Σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν επειδή δεν μπορούν να φάνε επαρκώς», εξήγησε ο Μπράιαν Ντις, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Ενας στους πέντε ενήλικους Αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους αντιμετωπίζει επισιτιστικές δυσκολίες και οι ουρές πίσω από τις τράπεζες τροφίμων μεγαλώνουν στα αστικά κέντρα. Στο ίδιο προεδρικό διάταγμα προβλέπεται η βοήθεια σε 12 εκατομμύρια μαθητών που στερήθηκαν τα σχολικά γεύματα, καθώς τα σχολεία τους παραμένουν κλειστά.  Παράλληλα, ο Μπάιντεν θέσπισε την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για κάποιες κατηγορίες δικαιούχων και άνοιξε τον δρόμο για την αύξηση της αποζημίωσης των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα 15 δολάρια την ώρα. Ολα τα παραπάνω μέτρα έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος, εν αναμονή της συζήτησης στο Κογκρέσο του σχεδίου του νέου προέδρου για ένα μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας και ενίσχυσης των νοικοκυριών, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Η μάχη για την προώθηση αυτού του προγράμματος προβλέπεται δύσκολη, καθώς οι αντιδράσεις από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, παραδοσιακά οπαδών της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναμένονται έντονες. 

 
Πιστός στην προεκλογική του υπόσχεση ότι θα είναι «ο καλύτερος φίλος που είχαν τα συνδικάτα στον Λευκό Οίκο» εδώ και πολλά χρόνια, ο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο ενισχύονται τα δικαιώματα των εργατικών ενώσεων στη διαπραγμάτευση συμβάσεων εργασίας. Ο Μπάιντεν σκοπεύει να επεκτείνει την κατώτατη αμοιβή των 15 δολαρίων την ώρα σε όλες τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο, αλλά και εδώ η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών θα είναι ισχυρή. 


Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ζήτησε, χθες, να καθυστερήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η έναρξη της αναμενόμενης δίκης Τραμπ για τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου, ώστε να δοθεί στον τέως πρόεδρο και τους συνηγόρους του το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να προετοιμαστούν. Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονταν αρχικά να πιέζουν για την έναρξη της δίκης το συντομότερο δυνατόν, δεν αποκλείεται όμως να υποχωρήσουν ώστε να δοθεί χρόνος στη Γερουσία να εγκρίνει τα πρόσωπα που έχει προτείνει ο νέος πρόεδρος για καίρια αξιώματα της χώρας. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ –κάτι που μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα εκλογής σε οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα στο μέλλον– θα πρέπει 17 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές να συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς στην τελική ψηφοφορία.

Πηγή: kathimerini.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη